• Snabb leverans
 • Hög kvalitet till bra pris

Så håller du dina kängor i bra skick: Tips och tricks för underhåll

Kängor är ett mångsidigt skodon som fungerar lika bra för en dag ute i skogen som för en dag på stan. Men för att dina kängor ska hålla länge och se bra ut krävs det att du tar hand om dem på rätt sätt.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om grundläggande vård av dina kängor, förebyggande underhåll, kontroll och reparation samt vanliga frågor och svar om kängor. Vi kommer att ge dig tips och tricks för att hålla dina kängor i bra skick och undvika vanliga misstag som kan förkorta livslängden på dina kängor.

Varför är det viktigt att ta hand om dina kängor?

För det första kan korrekt vård av dina kängor förlänga deras livslängd avsevärt. Ett par väl underhållna kängor kan hålla i flera år, medan ett par kängor som inte vårdats på rätt sätt kan tappa sin form och funktion mycket snabbare.

För det andra, genom att ta hand om dina kängor på rätt sätt kan du också minska risken för skador och obehag. Ett par kängor som inte blivit smorda ordentligt kan gnaga och orsaka skavsår på fötterna. Och om du inte lagrar dina kängor på rätt sätt kan de bli utsatta för fukt, vilket kan orsaka mögel och dålig lukt.

Grundläggande vård av kängor

Att rengöra och smörja dina kängor regelbundet är viktigt för att hålla dem i bästa skick. I det här avsnittet går vi igenom grundläggande vård och ger dig tips om hur du kan göra för att hålla dina kängor rena och smorda.

Rengöring

Att rengöra dina kängor är en viktig del av att ta hand om dem på bästa sätt. Följ dessa steg för att rengöra dina kängor på rätt sätt:

Förberedelser

Innan du börjar rengöra dina kängor är det viktigt att du har rätt utrustning. Du behöver:

 • En mjuk borste eller en trasa
 • Varmt vatten
 • Rengöringsmedel (t.ex. såpa)

Så här rengör du dina kängor

 1. Ta ut dina sulor och skaka av eventuell smuts.
 2. Använd borsten eller trasan för att ta bort smuts och damm från dina kängor.
 3. Fyll en hink med varmt vatten och tillsätt rengöringsmedlet.
 4. Doppa borsten eller trasan i rengöringslösning och skrubba försiktigt dina kängor. Se till att du kommer åt alla ytor och vrår.
 5. Torka av dina kängor med en ren, torr trasa.

Smörjning

Att smörja dina kängor regelbundet hjälper till att skydda lädret och hålla det mjukt och smidigt. Här är några tips för att smörja dina kängor på rätt sätt:

Vilken typ av smörjmedel bör du använda?

Det finns många olika typer av smörjmedel att välja mellan, inklusive vaxbaserade krämer, oljor och fett. Valet av smörjmedel beror på lädrets typ och skick. Fråga gärna en expert i en skobutik om råd om vilket smörjmedel som är bäst för dina kängor.

Så här smörjer du dina kängor

 1. Ta ut dina sulor och rengör dina kängor på samma sätt som beskrivs ovan.
 2. Applicera smörjmedlet på en ren trasa eller svamp.
 3. Gnid in smörjmedlet i lädret i cirkulära rörelser. Se till att täcka hela ytan av dina kängor.
 4. Låt smörjmedlet absorberas i lädret i minst 30 minuter.
 5. Torka av eventuellt överflödigt smörjmedel med en ren trasa.

Förebyggande underhåll

Förebyggande underhåll är viktigt för att bevara formen och funktionen på dina kängor. Här är några tips för att förebygga skador och bevara dina kängor i bästa skick.

Inspektion

Det är viktigt att regelbundet inspektera dina kängor för att upptäcka eventuella skador eller slitage. Här är några saker att titta efter vid inspektionen:

 • Sprickor eller skador på lädret
 • Separering av sulor
 • Skador på snören

Genom att upptäcka och åtgärda problemen tidigt kan du förlänga livslängden på dina kängor.

Lagring

Att lagra dina kängor på rätt sätt är också viktigt för att bevara deras form och funktion. Här är några tips för att lagra dina kängor på bästa sätt:

 • Förvara dina kängor på en torr plats borta från direkt solljus och värme.
 • Använd en skoblock för att behålla formen på dina kängor.
 • Undvik att stapla dina kängor ovanpå varandra för att undvika att de deformeras.

Felsökning och reparation

Trots att du tar hand om dina kängor på bästa sätt kan problem uppstå. I det här avsnittet går vi igenom vanliga problem med kängor och hur du kan åtgärda dem.

Vanliga problem och hur man åtgärdar dem

Sprickor i lädret

Sprickor i lädret kan uppstå på grund av slitage eller bristande underhåll. För att åtgärda sprickor i lädret kan du använda ett läderreparationskit. Följ instruktionerna på kitet för att laga sprickorna.

Separering av sulor

Separering av sulor kan uppstå när kängor utsätts för tungt slitage. För att åtgärda separering av sulor kan du använda lim eller ta dina kängor till en skomakare.

Skador på snören

Skador på snören är vanligt och kan uppstå på grund av slitage eller brutna snören. För att ersätta trasiga snören, köp nya snören i en skobutik och trä dem genom öglorna på dina kängor.

När ska du överväga att ta dina kängor till en skomakare?

Om du upptäcker allvarliga problem med dina kängor, som till exempel stora sprickor i lädret eller separering av sulor, kan det vara lämpligt att ta dina kängor till en skomakare för reparation. En skomakare kan utföra avancerade reparationer som kan förlänga livslängden på dina kängor.

Vanliga frågor och svar om kängor

Här är några vanliga frågor och svar om kängor:

Hur ofta behöver jag rengöra mina kängor?

Det beror på hur ofta du använder dina kängor och vilka förhållanden du använder dem i. Men som en allmän regel bör du rengöra dina kängor efter varje användning för att undvika att smuts och damm sätter sig på lädret.

Vilket smörjmedel ska jag använda för mina kängor?

Valet av smörjmedel beror på lädrets typ och skick. Fråga gärna en expert i en skobutik om råd om vilket smörjmedel som är bäst för dina kängor.

Hur länge ska jag förvänta mig att mina kängor ska hålla?

Livslängden på dina kängor beror på hur väl du tar hand om dem och hur ofta du använder dem. Ett par kängor av hög kvalitet kan hålla i flera år med rätt vård och underhåll.

Kan jag tvätta mina kängor i tvättmaskinen?

Det beror på kängornas material och tillverkarens rekommendationer. Läs noga igenom tillverkarens anvisningar för att undvika skador på dina kängor. Generellt sett är det bäst att undvika att tvätta kängor i tvättmaskinen om du inte är säker på att det är säkert att göra så.

Sammanfattning

Att ta hand om dina kängor på rätt sätt kan förlänga deras livslängd och hålla dem i bästa skick. I den här artikeln har vi gett dig tips och tricks för grundläggande vård, förebyggande underhåll, felsökning och reparation av dina kängor. Genom att följa dessa tips kan du undvika vanliga misstag som kan förkorta livslängden på dina kängor och se till att de håller i många år framöver.